Raspberry Pi 5 ve UART

Raspberry Pi 4 ve öncesinde, UART üzerinden cihazlarla haberleşmek için "/boot/config.txt" dosyasında aşağıdaki satırı ekleyerek aktif edebiliyorduk.  enable_uart=1 Raspberry Pi 3 cihazımdaki sistemi Raspberry Pi 5 sisteme yükseltince, ntp için kullandığım UART üzerindeki GPS modülüm çalışmamaya başladı. PPS sinyali düzgün çalışırken, NEMA verisinin gelmediğini farkettim. Kalitesiz bir bağlantı üzerinde olduğum için ntp offset sapıtmaya başlamış. Raspberry Pi 5 ile büyük değişiklik yapılmış. Ana UART bir sokete taşındığından enable_uart ile sadece soketteki UART aktif oluyor. GPIO 14 - 15 üzerinden bağladığımız cihaza bağlanamıyoruz. GPIO 14 - 15 üzerindeki UART ı aktif hale getirmek için "/boot/config.txt" dosyasında aşağıdaki overlay'i kullandım. dtoverlay=uart0-pi5 Bu overlayı tanımladıktan sonra UART pinlerine bağladığım GPS modülünden veri almaya başladım.

Dokunmatik Arayüzler - Sanıldığı kadar kullanışlı mı?

Artık günümüzde kullandığımız çoğu cep telefonu dokunmatik arayüze sahip. Telefonların yanında bir tablet çılgınlığı da almış başını yürümekte. Dokunmatik ekranlar her geçen gün hayatımızda daha çok yer kaplamakta.

Fakat bu dokunmatik arayüzler, gerçekten bir arayüz olarak yapması gereken görevleri yerine getiriyor mu? Bizim hayatımızı kolaylaştırıyor mu?


Don Norman,  makalesinde bu konuyu detaylı bir şekilde işlemiş.Arayüzlerin sahip olması gereken temel özellikleri sıralamış. Ve dokunmatik ekranların bu özellikleri nasıl sağlamadığını anlatmış.

Esasında dokunmatik ekran arayüzünün, bir arayüz geliştirme metodolojisine bağlı olarak geliştirilmesi gerekiyor. Bunun standartlarının oluşturulması gerekiyor. Eğer arayüz standartları sağlanıp, bize bu ürünler ulaştırılsaydı; o zaman elbetteki daha verimli arayüzleri kullanıyor olacaktık.

Firmaların fikir eseri kapsamında farklı farklı yöntemlere başvurması, uygulama geliştiricilerinin dokunmatik arayüzleri kafalarına göre kullanıyor olmaları; uzun vadede dokunmatik ekranları bizler için daha büyük işkenceye dönüşmesine sebep oluyor aslında.

Yazıyı okuduktan sonra yazara hak vereceksiniz.

Yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

http://www.jnd.org/dn.mss/gestural_interfaces_a_step_backwards_in_usability_6.html

Comments

Popular posts from this blog

Akıllı Cyborg Orduları mı geliyor?

8GB ve üstü RAM olan sistemlerde performans