Raspian Image Disk Clone Partition Resize using Windows 11
- Get link
- Other Apps
Genel kurulumda, raspianda disk 2 partitiona ayrılır. Birincisi FAT formatında olan BOOT partitionu ve sistemin ve dosyaların bulunduğu ext4 formatındaki partition. Yeni raspian dağıtımlarında BOOT 256MB ayrılırken eskiden 64MB ayrılırdı. Eğer benim gibi sistemi güncelleye güncelleye bugüne taşıdıysanız 64MB lık BOOT partitiona sahip olma ihtimaliniz vardır. "rpi-update" ile firmware güncellemek istediğinizde, 64 MB yetersiz kaldığı için uyarı verecektir. Normalde tavsiye edilen sıfırdan sistem kurulumudur. Benim gibi kurulu programlarınız dosyalarınızı kaybetmek istemiyorsanız ve sıfırdan başlamak istemiyorsanız sistemi bir şekilde kopyalamak gerekiyor. Aşağıdaki adımlarla BOOT parttiion ı 512MB a çıkartıp daha büyük bir sd karta taşıdım.
Kullandığım kaynak SD kart 32GB olup boot partition'u 64 MB idi.
Hedef SD kart ise 64gb olup boot partition u 512mb yapacağım.
Kullandıığım programlar LazeSoft Recovery Suite Ücretsiz versiyon.
Windows Disk Managment Tool
Dosya Yöneticisi
1) Hem 32GB hem 64gb kartları windows sisteme kart okuyucu üzerinden taktım.
2) Lazesoft ile disk clone yapıyoruz. Kaynak 32GB Hedef 64GB veriyoruz. Partition seçimini aktif edip sadece BOOT partition kopyalıyoruz. Disk clone ile amacımız MBR kaydının geçmesini sağlamak. Sadece BOOT partition seçmemiz ise bütün diski kopyalayıp zaman kaybetmemek.
3) Windows Partition Manager ile 64gb daki klonlanan 64mb lık boot partitionu siliyoruz.
4) Windows Partition Manager ile 64gb daki kartta 512mb lık yeni bir FAT partition oluşturuyoruz.
5) Herhangi bir dosya yöneticisi ile 32gb daki 64mb lık FAT partitiondaki dosyaları 64gb daki 512MB lık FAT partitiona kopyalıyoruz.
6) LazeSoft ile Partition clone yapıyoruz. 32gb daki ext4 partition u 64gb daki boş kısma cloneluyoruz. Partition resize seçmiyoruz. İşlem bitince 64gb ın 32gbi boş kalacak.
7) 64gb kartı raspberry pi ye takıp sistemi açıyoruz.
8) sudo raspi-config ile raspberry pi kontrol uygulamasını açıp, raspi-config uygulamasını önce güncelliyoruz.
9) sudo raspi-config ile uygulamayı çalıştırıp "advanced" > "expand filesystem" seçeneklerinden partitionu tüm kartı kullanacak şekilde genişletiyoruz
10) sistemi yeniden başlatıyoruz.
Artık rpi-update ile firmware güncellemesini de yapabilirsiniz.
- Get link
- Other Apps
Comments