Raspberry Pi 5 ve UART

Raspberry Pi 4 ve öncesinde, UART üzerinden cihazlarla haberleşmek için "/boot/config.txt" dosyasında aşağıdaki satırı ekleyerek aktif edebiliyorduk.  enable_uart=1 Raspberry Pi 3 cihazımdaki sistemi Raspberry Pi 5 sisteme yükseltince, ntp için kullandığım UART üzerindeki GPS modülüm çalışmamaya başladı. PPS sinyali düzgün çalışırken, NEMA verisinin gelmediğini farkettim. Kalitesiz bir bağlantı üzerinde olduğum için ntp offset sapıtmaya başlamış. Raspberry Pi 5 ile büyük değişiklik yapılmış. Ana UART bir sokete taşındığından enable_uart ile sadece soketteki UART aktif oluyor. GPIO 14 - 15 üzerinden bağladığımız cihaza bağlanamıyoruz. GPIO 14 - 15 üzerindeki UART ı aktif hale getirmek için "/boot/config.txt" dosyasında aşağıdaki overlay'i kullandım. dtoverlay=uart0-pi5 Bu overlayı tanımladıktan sonra UART pinlerine bağladığım GPS modülünden veri almaya başladım.

Passkey veTürkiyede Desteklemeyen Siteler

Passkey, Apple, Google, Microsoft gibi büyüklerin olduğu Fido Alliance tarafından çerçevesi çizilen bir standart üzerinde yükselen bir teknolojidir. Bu teknolojinin ana hedefi en zayıf halka olan şifrelerden kurtulmaktır. İkinci amacı ise phishing saldırılarına karşı bir koruma mekanizması oluşturmaktır. Üçüncüsü ise, o kişinin varlığını doğrulamaktır. Mevcutta güvenlik anahtarı kullanımı ile bu şifrelerden kurtulabiliyorsunuz. Güvenlik anahtarlarının maliyetinin olması kullanımının yaygınlaşmasında en büyük engel oluşturuyor. Buna alternatif olarak, güvenlik anahtarı kadar olmasa bile ona yaklaşabilen, şifreyi ortadan kaldıran bir sistem olarak güzel bir alternatif oluşturuyor. 

Passkey sisteminde, güvenlik anahtarında olduğu gibi, özel anahtar iOS Android Windows gibi platform tarafından oluşturuluyor ve bunun güvenliği platform tarafından sağlanıyor. Erişmek istediğiniz site için passkey'i telefonunuzda oluşturduktan sonra giriş yapmak için telefonunuzu kullanmanız ve bilgisayarın yakınında olmanız yeterli oluyor.

Maalesef bu konu ile ilgili olarak yerli sitelerde hiç bir gelişme olmuyor. Bırakın güvenlik anahtarı uygulamasını, çoğu sitede OTP bile mevcut değil.

2023 Kasım itibariyle; passkey kullanabileceğiniz siteler arasında bildiklerimden Amazon, Google, Microsoft, Apple, Twitter, Github, Binance'i sayabiliriz.

Sahibinden, Hepsiburada, n11, YemekSepeti, Getir, Migros, Carrefour bunların hiç biri maalesef passkey desteklemiyor. Kredi kartı bilgilerinin saklandığı ve kullanılabildiği bu platformlarda, şifre veya otp sistemlerinin bırakılıp daha güvenli passkey sistemine geçmesi gerekiyor. 

Comments

Popular posts from this blog

Akıllı Cyborg Orduları mı geliyor?

8GB ve üstü RAM olan sistemlerde performans