Raspberry Pi 5 ve UART

Raspberry Pi 4 ve öncesinde, UART üzerinden cihazlarla haberleşmek için "/boot/config.txt" dosyasında aşağıdaki satırı ekleyerek aktif edebiliyorduk.  enable_uart=1 Raspberry Pi 3 cihazımdaki sistemi Raspberry Pi 5 sisteme yükseltince, ntp için kullandığım UART üzerindeki GPS modülüm çalışmamaya başladı. PPS sinyali düzgün çalışırken, NEMA verisinin gelmediğini farkettim. Kalitesiz bir bağlantı üzerinde olduğum için ntp offset sapıtmaya başlamış. Raspberry Pi 5 ile büyük değişiklik yapılmış. Ana UART bir sokete taşındığından enable_uart ile sadece soketteki UART aktif oluyor. GPIO 14 - 15 üzerinden bağladığımız cihaza bağlanamıyoruz. GPIO 14 - 15 üzerindeki UART ı aktif hale getirmek için "/boot/config.txt" dosyasında aşağıdaki overlay'i kullandım. dtoverlay=uart0-pi5 Bu overlayı tanımladıktan sonra UART pinlerine bağladığım GPS modülünden veri almaya başladım.

dot.com.un.devri.bitiyor

Artık internette yeni bir döneme başlamasına az kaldı.

Artık isteyen, kendi Top Level Domain'ini alabilecek. Top Level Domain nedir? Alan adlarının sonunda .com, .net gibi en üst kategorisini belirleyen kısım Top Level Domain  (TLD) olarak adlandırılıyor.

Şimdiye kadar bu TLD'ler toplamda ülkeler hariç olmak üzere 22 adet ve bunlar ICANN organizasyonu tarafından belirleniyor.

Daha eskiden daha az olan bu TLD'ler zaman içerisinde .biz, .info gibi TLD'lerin eklenmesiyle genişletilmişti. Singapurda gerçekleştirilen toplantı sonucunda Generic Top Level Domain olarak adlandırılan GTLD'ler kabul edildi.


185.000$ dolar ücret karşılığında firmalar ve organizasyonlar kendi GTLD'sini alabilecek. Örneğin artık "mobile.twitter", "web.facebook", "cloud.ibm", "appstore.apple" gibi alan adları mümkün olabilecek. Peki eski TLD'ler iptal mi oluyor? Tabi ki bunlar mevcut ekosistem içerisinde yaşamaya devam edecek. Fakat artık bu alan adları firmalar için çok büyük prestij kaybına sebep olacak.

Firmalar marka kaygısı sebebiyle GTLD'lere yönelecek. Internet kullanıcılarında GTLD'ye karşı bir sempati oluşacak. Ve firmaların marka ve prestij için kullanacakları önemli bir araç olacak. Markalaşma için önemli bir ihtiyaç olacak.

GLTD'ler sayesinde adresler daha estetik görünecek ve kullanıcı deneyimlerinde pozitif bir katkısı olacaktır. İnsanların bilincinden adres kavramı daha bir kaybolacak ve artık bunları adres olarak görmemeye başlayacağız. Kullanıcı deneyimindeki bu olumlu değişiklik, firmaların bu konuya çok yoğun bir ilgi göstermesi için ana itici gücü sağlayacaktır.

Başvurular 12 Ocak 2012'de başlayıp 12 Nisan 2012'de sonra erecek.

ICANN Approves Expansion of Top Level Domains
http://news.cnet.com/8301-1023_3-20072478-93/icann-approves-expansion-of-top-level-domains/#ixzz1PpRO6Cbf

New GLTD Program
http://www.icann.org/en/topics/new-gtld-program.htm

Fact Sheet of New GLTD Program
http://www.icann.org/en/topics/new-gtlds/factsheet-new-gtld-program-14apr11-en.pdf

Comments

Popular posts from this blog

Akıllı Cyborg Orduları mı geliyor?

8GB ve üstü RAM olan sistemlerde performans